Ο Jeff Bezos στέλνει στο διάστημα το λάδι Καλαμάτας!

Το λάδι Καλαμάτας εκτοξεύεται στο διάστημα! Ένα πρωτοποριακό πείραμα με μεσσηνιακά προϊόντα βρίσκεται σε εξέλιξη, από την εταιρεία αεροδιαστημικής Blue Origin του Jeff Bezos, ιδιοκτήτη της Amazon, σε συνεργασία με τους καθηγητές Τάκη και Περικλή Παπαδόπουλο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της διεθνής έκδοσης του “Εθνικού Κήρυκα” το οποίο υπογράφει ο Βασίλης Παπουτσής, η Blue Origin θα χρησιμοποιήσει στο πείραμα της, για πρώτη φορά, ελιές Καλαμάτας, ελαιόλαδο, σύκα και σταφίδες στη φυσική τους μορφή .

Σκοπός είναι να μελετηθεί η συμπεριφορά των προϊόντων που ταξιδεύουν σε τροχιά.

Μαθητές των εκπαιδευτηρίων Μπουγάς θα συμμετάσχουν στο πείραμα, μετά από πρόταση του Δρ. Τάκη Παπαδόπουλου στον επικεφαλή μηχανικό της Blue Origin κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου Nanoracks στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ . Τ. Παπαδόπουλου στον Εθνικό Κήρυκα “υπάρχουν δύο στοιχεία στο πείραμα. Πρώτον να παρατηρηθεί η συμπεριφορά του ελαιολάδου και συγκεκριμένα να εξετάσθει αν θα διατηρήσει την υγρή μορφή του αφού έχει αφήσει τη γη. Γνωρίζουμε ότι το νερό δεν διατηρεί την υγρή μορφή του και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς συμπεριφέρεται το λάδι ελιάς. Και δεύτερον, η συμπεριφορά της ανάπτυξης βακτηρίων στο διάστημα”.

Το ΤΕΙ Πελοποννήσου Τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας θα αποφασίσει ποιά προϊόντα θα στείλει στο διάστημα, ενώ η Blue Origin θα αποφασίσει τις ποσότητες.

Παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα θα παραμείνουν στο διάστημα για περίπου επτά ή οκτώ λεπτά, αυτό θα είναι αρκετό για να γίνει μια πρώτη ανάγνωση για το πώς θα αντιδράσουν.

Επίσης είναι η πρώτη φορά που μαθητές γυμνασίου στην Ευρώπη θα συμμετάσχουν σε ένα πραγματικό διαστημικό πείραμα.

« Αν το πείραμα πάει καλά , ο κ.Τάκης Παπαδόπουλος πιστεύει ότι «τα Μεσσηνιακό προϊόντα, που είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής, θα αποτελέσουν τροφή για τους αστροναύτες, καθώς και για τους επιβάτες εμπορικών πτήσεων στο μέλλον” αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία για την δημιουργία μιας διαστημικής βάσης στην Καλαμάτα θα φέρει την μεσσηνιακή πρωτεύουσα στην διαστημική εποχή αναφέρει ο Εθνικός Κήρυκας.

Αυτό ξεκίνησε και πάλι από τον καθηγητή της Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ Περικλή Παπαδόπουλο ο οποίος πιστεύει ότι «η Καλαμάτα είναι ιδανική για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού διαστημικού σταθμού εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 1 τρισ. δολ.

“Το πείραμα θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον Ιούλιο του 2017”.

Πηγή : www.thenationalherald.com