Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Καράκας έγινε 25 ετών

Την 25η επέτειο γιορτάζει σήμερα 23 Φεβρουαρίου 2017 η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καράκας της Βενεζουέλας.

Μια εξαιρετική εκκλησία, βυζαντινής τεχνοτροπίας , με την μορφή της Παναγίας να κυριαρχεί, αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι, που κρύβει μέσα του το μεγαλείο των Ελλήνων της διασποράς.

Φτιαγμένη, με την αγάπη, το μεράκι και την οικονομική στήριξη των μελών της Ελληνικής Κοινότητας που συνεχίζεται αμείωτη ακόμα και στους δύσκολους καιρούς που διανύουν.

“Ψυχή” της εκκλησίας στη Βενεζουέλα και στήριγμα των προσπαθειών ο Πάτερ Εμμανουήλ Ρεμουνδάκης που όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα.

Τα πρώτα σχέδια για την κατασκευή της εκκλησίας ξεκίνησαν το 1987 και μετά από αγώνες και προσπάθειες ετών και με την οικονομική συμβολή ολόκληρης της ελληνικής κοινότητας της Βενεζουέλας η ελληνική εκκλησία απέκτησε “σάρκα και οστά”.

Φοιτητές από τις σχολές καλών τεχνών και ιστορίας συμμετείχαν στην υλοποίηση αυτού του ξεχωριστού έργου.

Η εκκλησία τελικά εγκαινιάσθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1992 και είναι αφιερωμένη στην “Κοίμηση της Θεοτόκου”

Από τότε αποτελεί το κέντρο της ελληνικής κοινότητας και βέβαια η επέτειος λειτουργίας της γιορτάσθηκε με επισημότητα την περασμένη Κυριακή 19 Φεβρουαρίου.

Ηταν όλοι εκεί.

Σύσσωμη η Ελληνική κοινότητα του Καράκας έδωσε το παρόν στην λειτουργία και στην γιορτή που ακολούθησε με την νέα γενιά να δίνει το δυναμικό παρών.

 Η ελληνική ομογένεια στη Βενεζουέλα δεν ξεπερνά τα 3.000 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών τα οποία ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο και παρεμφερείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Οργανωμένες Ελληνικές Κοινότητες βρίσκονται στο Καράκας και στη Βαλένσια, όπου υπάρχουν Ορθόδοξοι Ναοί και λειτουργούν Σχολεία Ελληνικής Γλώσσας, ενώ μικρότερες κοινότητες υπάρχουν στο Μαρακάιμπο, Πουέρτο Ορντάζ και Μπαρκισιμέτο.

Η Βενεζουέλα υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Μεξικού και Κεντρώας Αμερικής, η οποία εδρεύει στην Πόλη του Μεξικό.

Δείτε το βίντεο του Stefano Treviso που είναι αφιερωμένο στην ελληνική εκκλησία.

Φωτογραφίες Comuniadad Ortodoxa Griega de Venezuela