Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Οδησσό

Κύκλος εκδηλώσεων από το ΕΙΠ για τον επίσημο εορτασμό ιδρύσεως της πόλης της Οδησσού

 

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Οδησσό συμμετέχει με σειρά εκδηλώσεων στον εορτασμό της πόλης για την επέτειο της ίδρυσής της. Οι εορτασμοί στην πόλη της Οδησσού συμπίπτουν και με την επέτειο ίδρυσης του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, όπως και του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας (2/9/1994). Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται παρουσία του προέδρου του ΕΙΠ, καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά και περιλαμβάνουν ψηφιακή έκθεση για τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γ. Μαρασλή στην πλατεία των Ελλήνων, την παρουσίαση του βιβλίου «Όλυα – Δυο χειμώνες και μια άνοιξη», του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ουκρανία κ. Βασίλη Παπαδόπουλου, καθώς και συναυλία με τους Κώστα Μακεδόνα, Μελίνα Ασλανίδου και Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Εκδηλώσεις

Πιο αναλυτικά,

– Την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, στις 16:00, εγκαινιάζεται στο Παράρτημα του ΕΙΠ η έκθεση – αφιέρωμα στον συγγραφέα Γρηγόριο Ξενόπουλο (1867-1951). Η έκθεση, η οποία βασίζεται στο αρχείο του ΕΚΕΒΙ, επιχειρεί να συστήσει τον Ξενόπουλο στο κοινό της Οδησσού, μέσα από στοιχεία και πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του, πορτρέτα και εργοβιογραφικά στοιχεία, αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής του, πλήρη εργογραφία, ανθολόγιο από το λογοτεχνικό του έργο και αποσπάσματα κριτικών για το έργο του (Διάρκεια έκθεσης: 1-30 Σεπτεμβρίου 2016).

– Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, στις 11:00, το ΕΙΠ διοργανώνει την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Γρηγορίου Γ. Μαρασλή στην πλατεία Ελλήνων. Η πρωτοβουλία της ανέγερσης του μνημείου ανήκει στην Ελληνική Κοινότητα Οδησσού, την οποία υποστήριξε, με την ευγενική του χορηγία, ο κ. Παντελής Μπούμπουρας.

– Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, στο Παράρτημα του ΕΙΠ, πραγματοποιείται η παρουσίαση στην ουκρανική γλώσσα του βιβλίου του Πρέσβη της Ελλάδος στην Ουκρανία, κ. Βασίλη Παπαδόπουλου, «Όλυα – Δυο χειμώνες και μια άνοιξη», μετάφραση: Β. Στεπανένκο, εκδοτικός οίκος Βεσέλκα, 2016. Στο μυθιστόρημα αναπτύσσονται δύο παράλληλες ιστορίες στη μετασοβιετική Ουκρανία. Ένας Έλληνας διπλωμάτης παρατηρεί από απόσταση την κοινωνία, που πάει να δημιουργηθεί μετά την πτώση του κομμουνισμού και προσπαθεί, όσο μπορεί, να την καταλάβει. Η Όλυα, η δεκαοχτάχρονη με τα αφοπλιστικά γαλάζια μάτια, προσπαθεί να επιβιώσει σ’ ένα Κίεβο, που παλεύει μέσα στη φτώχια. Ο διπλωμάτης με την Όλυα βλέπουν τα ίδια πράγματα, μα από διαφορετικές σκοπιές. Οι πορείες τους στο τέλος συναντώνται, αλλά οι ίδιοι δεν θα ειδωθούν ποτέ…

– Στις 19:00, το ΕΙΠ διοργανώνει συναυλία στο Θέατρο Μουσικής Κωμωδίας Οδησσού, με τίτλο «Στα τραγούδια θα με βρεις…». Ο Κώστας Μακεδόνας, η Μελίνα Ασλανίδου και ο συνθέτης και διευθυντής της «Εστουδιαντίνας», Ανδρέας Κατσιγιάννης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε, γεμάτα Ελλάδα και φως. Ερμηνείες και ηχοχρώματα σε ένα μοναδικό πρόγραμμα που γεμίζει εικόνες και συναισθήματα.

Η συναυλία πραγματοποιείται με την αποκλειστική χορηγία της κατασκευαστικής εταιρείας «Ήφαιστος».