Αγιασμός των Υδάτων στην Σμύρνη μετά από 94 χρόνια

Στην προκυμαία της Σμύρνης απέναντι από το ιστορικό κτίριο του παλιού ελληνικού προξενείου θα πραγματοποιηθεί αύριο ανήμερα των Φώτων ο Αγιασμός των Υδάτων για πρώτη φορά μετά το 1922.

Η τελετή εορτασμού των Θεοφανείων θα γίνει με την άδεια των τουρκικών αρχών 94 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή και προκαλεί ιδαίτερη συγκίνηση στους πιστούς οι οποίοι αναμένεται να φθάσουν στην Σμύρνη από την Αθήνα την Μυτιλήνη και την Χίο. Σε δηλώσεις του στο pontos-news.gr ο π. Κύριλλος Συκής, αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, ιερατικός προϊστάμενος Αγίας Φωτεινής Σμύρνης αναφέρει ότι «Για πρώτη χρονιά θα γίνει Αγιασμός των Υδάτων στο λιμάνι της Σμύρνης. Επίσημα, είναι η πρώτη χρονιά. Το είχαμε κάνει πριν από 10-τόσα χρόνια, αλλά όχι επίσημα. Αυτή τη φορά έχει εκδοθεί κανονική άδεια από την τουρκική κυβέρνηση, το υπουργείο των Εσωτερικών και θα υπάρχει και εκπροσώπηση από την τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης».

Ο εορτασμός των Θεοφανείων έχει προγραμματισθεί στις 8.30 με τη Θεία Λειτουργία στην Αγία Φωτεινή και η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού θα γίνει στις 12:30 στο λιμάνι της Σμύρνης.

Η ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης αριθμεί 300 Έλληνες ενώ μαζί με τους ομόδοξους Ρώσους, Γεωργιανούς φτάνει τα 7.000-8.000 άτομα.

Η Αγία Φωτεινή παλαιός ολλανδικός ναός, που μετά τα Σεπτεμβριανά το 1955 οι Ολλανδοί πήραν τα λείψανα των προγόνων τους και έφυγαν. Αργότερα η τότε ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να ενοικιάσει τον ναό για 99 χρόνια και το 1981 έγινε ανακαίνιση και μετατράπηκε σε ορθόδοξη εκκλησία που λειτουργούσε Χριστούγεννα και Πάσχα.

Ο πατήρ Κύριλλος σύμφωνα με δημοσίευμα του “Εθνους” είναι ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή του 1922. Από το 1990 ερχόταν περιστασιακά για να τελέσει λειτουργίες καθώς δεν υπήρξε ποτέ σταθερός ιερέας στη Σμύρνη μέχρι τον Αύγουστο του 2013, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τού εμπιστεύθηκε μόνιμα τη θέση.