Μέλι Χαλκιδικής “γλύκανε” το Λονδίνο

Τις μοναδικές « διαδρομές του αριστοτελικού μελιού», είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν οι Λονδρέζοι με τον μελισσοκόμο και την κυψέλη του αλλά τις νοικοκυρές του Στρατωνίου να κλέβουν την παράσταση σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Cactus Kitchens της βρεταννικής πρωτεύουσας.

«Οι διαδρομές του αριστοτελικού μελιού» αποτελούν ένα walk & taste πρόγραμμα εναλλακτικών διακοπών, που παρέχει στον επισκέπτη τη δυνατότητα – ενώ περπατά στις χαρτογραφημένες διαδρομές της ανατολικής Χαλκιδικής – να ενημερώνεται για τον τρόπο παραγωγής μελιού και παραγώγων του ή να δοκιμάζει μελένιες συνταγές και συναρπαστικά πιάτα. Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύονται όλες οι περιοχές του προαθωνικού ορεινού όγκου, ενώ προωθείται αποτελεσματικά η ταυτότητα του μελιού της Αρναίας και των αριστοτελικών κοινοτήτων.

Στην παρουσίαση πραγματοποιήθηκε επίδειξη παραγωγής βιολογικού μελιού,   από επαγγελματία μελισσοκόμο, που μετέβη στο Λονδίνο έχοντας μεταφέρει ολόκληρη την κυψέλη και τον ειδικό εξοπλισμό του στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, αφήνοντας κυριολεκτικά άφωνους τους παρευρισκόμενους.

Η εκδήλωση έκλεισε με παράδοση μαθήματος μαγειρικής και παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής, όπου για μία ακόμη φορά οι «αριστοτελικές συνταγές με μέλι», όπως παρουσιάσθηκαν από νοικοκυρές του Στρατωνίου, έκλεψαν την παράσταση.

Η πρωτοβουλία θα ολοκληρωθεί τον επόμενο Μάιο – αυτήν τη φορά στην προαθωνική χερσόνησο. Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτες ημέρες του γαστρονομικού φεστιβάλ Mount Athos Area KOUZINA 2016 είναι αφιερωμένες στην «αριστοτέλεια γαστρονομία» και εστιάζουν στην προώθηση της τοπικής μελοπαραγωγής, ως γαστρονομικού / τουριστικού προϊόντος. Βρετανοί και Σκανδιναβοί τουριστικοί πράκτορες αναμένονται την περίοδο εκείνη στην περιοχή, προκειμένου να ακολουθήσουν τις «διαδρομές του αριστοτελικού μελιού», αποκτώντας την εμπειρία και ενισχύοντας την προσπάθεια πώλησης του εξαιρετικού πακέτου.

Η εκδήλωση   αποτέλεσε   την πρώτη επίσημη παρουσίαση του θεματικού τουριστικού πακέτου διακοπών με τίτλο «οι διαδρομές του αριστοτελικού μελιού», που εκπονήθηκε από επιχειρήσεις – μέλη του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, προκειμένου να παραδοθεί σε βρετανικά γραφεία εναλλακτικού τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν τα τουριστικά πακέτα που αφορούν «περιπατητικές περιηγήσεις στο Αριστοτελικό Βουνό» και πωλούνται ήδη στη Βρετανία, αλλά και το προαναφερόμενο, νέο προϊόν, το οποίο εστιάζει σε μια συνδυαστική περιπατο-γαστρονομική περιήγηση από τις παρυφές του Χολομώντα μέχρι την Αρναία, τη Βαρβάρα, την Ολυμπιάδα, το Στρατώνι, την Ουρανούπολη και την Αμμουλιανή.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου – πρώτη ημέρα διεξαγωγής της W.T.M. – και συγκέντρωσε την αφρόκρεμα των εκπροσώπων θεματικών βρετανικών τουριστικών γραφείων, έγκριτων εκπρόσωπων Τύπου και διάσημων food / travel bloggers.