Σουηδοί φοιτητές μαθαίνουν για την διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα

Επίσκεψη στην ΔΕΥΑ ΠΥΛΟΥ καθηγητών και φοιτητών πανεπιστημίων της Σουηδίας.

 

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα, το πλαίσιο λειτουργίας αλλά και οι νέοι μέθοδοι επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης του νερού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σουηδοί φοιτητές με τον γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑ Πύλου κ. Πάνο Ανδριανόπουλο.

Φοιτητές από τα πανεπιστήμια Stockholm University, Uppsala University, Linkoping University και Swedish Institute of Athens συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες κα Gunnel Forsberg, κα Asa Danielsson, βρίσκονται στην Πύλο στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος “Water Resource Management – In time and Space – Focus Greece” με αφορμή την συνεργασία των πανεπιστημίων με το Navarino Environmental Observatory (NEO).

Σε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση, για την οποία οι φοιτητές εξέφρασαν την ικανοποιήση τους, ενημερώθηκαν από τον γενικό διευθυντή της επιχείρησης κ. Ανδριανόπουλο για την διαχείριση των υδατικών πόρων της περιοχής, το εθνικό και κοινοτικό πλαίσιο λειτουργίας, την συνεργασία κοινωνικών φορέων και επιχειρήσεων με τους φορείς διαχείρισης των υδάτων, την τιμολόγηση του νερού σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες για την ανάκτηση του περιβαλλοντικού κόστους, τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΠ που χρηματοδοτούνται από προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-13, την χρήση νερού στην γεωργία, την συλλογή και επεξεργασία των αστικών λυμάτων και την προοπτική εφαρμογής μεθόδων τριτοβάθμιας επεξεργασίας αστικών λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση του νερού.

Το Navarino Environmental Observatory (NEO) είναι το περιβαλλοντικό παρατηρητήριο που δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της TEMES και αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών φορέων και ιδιωτικού τομέα, πάνω στην έρευνα και την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο. Αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός διεθνούς φήμης ερευνητικού κέντρου σε αυτόν τον τομέα, ως αποτέλεσμα συνεργασίας δύο ακαδημαϊκών φορέων και μίας ιδιωτικής εταιρείας.

Τον Μάϊο του 2015 σε ειδική τελετή στην Ακαδημία Αθηνών , παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και της Προέδρου της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών Καθηγήτριας Barbara Cannon παρουσιάσθηκε ο απολογισμός του πενταετούς έργου και η ανανέωση της συμφωνίας των τριών εταίρων για τα επόμενα 5 χρόνια.