Στις κάλπες οι πολίτες 28 χωρών-μελών της ΕΕ 

Οι Ευρωπαίοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, στην τέταρτη και τελευταία ημέρα των ευρωεκλογών.

Οι κάλπες άνοιξαν σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, με τους ψηφοφόρους να καλούνται να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λιθουανία και η Κύπρος είναι οι πρώτες χώρες όπου ξεκίνησε η ψηφοφορία, στις 07.00 ώρα Ελλάδας, μεταξύ των 21 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου διεξάγονται σήμερα ευρωεκλογές. Οι πολίτες επτά άλλων χωρών έχουν ήδη ψηφίσει από την Πέμπτη 23η Μαΐου ως και χθες Σάββατο. Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τα έξιτ πολ σε κάποιες από τις χώρες-μέλη όπου η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στην Ολλανδία τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα εξασφάλισαν το 70% των ψήφων, ποσοστό τρεις μονάδες υψηλότερο από ό,τι το 2014, ενώ το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα του Τιερί Μποντέ έμεινε τέταρτο εξασφαλίζοντας το 11% των ψήφων.

Η συμμετοχή στην Ολλανδία ήταν μόλις 41%, πάντως αυξημένη, αυξάνοντας τις ελπίδες στις Βρυξέλλες ότι θα αντιστραφεί η τάση των τελευταίων 40 ετών, αυτή της αύξησης της αποχής, βέλος στη φαρέτρα επικριτών της ΕΕ οι οποίοι στηλιτεύουν το «δημοκρατικό έλλειμμα» που υπονομεύει τη νομιμοποίηση του νομοθετικού και του κανονιστικού έργου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το έξιτ πολ στην Ιρλανδία υπέδειξε ότι ίσως να επίκειται ένα «Πράσινο κύμα»: σε όλη την ΕΕ, η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και για το περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει τους φιλοευρωπαίους οικολόγους, κάτι πάντως που μπορεί να σημάνει αυστηρότερους περιορισμούς για τη βιομηχανία και αυστηρότερους όρους για εμπορικούς εταίρους της.

Η Βρετανία ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες όπου οι πολίτες ψήφισαν, την Πέμπτη, με το νέο Κόμμα του Brexit να αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση, αν και δεν υπάρχουν δεδομένα από έξιτ πολ. Η προσοχή ούτως ή άλλως ήταν στραμμένη στην παραίτηση της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περί τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία σε όλες τις χώρες.

Η εικόνα θα αρχίσει να αποκαλύπτεται αργά το βράδυ της Κυριακής. Τα έξιτ πολ στη Γερμανία θα μεταδοθούν στις 19:00, στη Γαλλία στις 21:00. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται μετά τα μεσάνυχτα.

Κατόπιν θα αρχίσει η διαπραγμάτευση, που θα κρατήσει εβδομάδες τόσο μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων, για να σχηματιστεί σταθερή πλειοψηφία στο επόμενο ΕΚ, όσο και μεταξύ των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, για να επιλεγούν οι διάδοχοι του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και των επικεφαλής άλλων ευρωπαϊκών θεσμών-κλειδιών.

Αρκετοί περιμένουν ότι οι συγκρούσεις θα αρχίσουν την Τρίτη, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να αψηφήσει την απαίτηση του ΕΚ να είναι κάποιος από τους ηγέτες των ισχυρότερων πολιτικών ομάδων αυτός που θα επιλεγεί για την προεδρία της Κομισιόν.