Η Ελληνική ποίηση στην 48η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Κάιρο

Αφιερωμένη στην ελληνική ποίηση είναι η συμετοχή της χώρας μας στην 48η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Κάιρο, τη σημαντικότερη Έκθεση Βιβλίου στη Μέση Ανατολή που άνοιξε τις πύλες της, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017, στο Αιγυπτιακό Εκθεσιακό Κέντρο της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας και θα διαρκέσει έως τις 10 Φεβρουαρίου 2017.

Στο Ελληνικό Περίπτερο, το οποίο έχει επιμεληθεί το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια με τη συνεργασία του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, θα παρουσιαστούν εκδόσεις Ελληνικών λογοτεχνικών έργων μεταφρασμένες στα Αραβικά, μεταφρασμένες εκδόσεις Αραβικών λογοτεχνικών έργων στα Ελληνικά καθώς και εκδόσεις της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα τη σύγχρονη μεταφραστική παραγωγή ελληνικών λογοτεχνικών έργων στα αραβικά, στην οποία θα λάβουν μέρος εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Μετάφρασης της Αιγύπτου, ο μεταφραστής Δρ Χάλεντ Ραούφ και ο ποιητής Φουάντ Ταμάν. Την εκδήλωση θα προλογίσει η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο, κ. Λαμπρινή Κομίνη.

Τιμώμενη χώρα στην 48η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Κάιρο είναι το Μαρόκο. Συμμετέχουν επίσης, εκτός από την Ελλάδα, εθνικές αντιπροσωπείες 34 χωρών, όπως το Ομάν, η Παλαιστίνη, η Ιορδανία, η Λιβύη, η Υεμένη, το Σουδάν, η Σομαλία, η Αιθιοπία, η Αλγερία, το Ιράκ, η Συρία, ο Λίβανος, το Κατάρ, η Ερυθραία, η Ιταλία, η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ινδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Κίνα, το Καζακστάν και άλλες. Επίσης, 850 εκδοτικοί οίκοι μεταξύ των οποίων 50 ξένοι, 250 αραβικοί και 550 αιγυπτιακοί.

Η Ελληνική συμμετοχή στην 48η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του κ. Παντελή Μπούμπουρα, Προέδρου της κατασκευαστικής εταιρείας «Ήφαιστος».