Τίμησαν τους Έλληνες ευεργέτες της Αιγύπτου

Εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου για την προσφορά των Αιγυπτιωτών Ευεργετών στην Ελλάδα,

Την προσφορά των μεγάλων Αυγυπτιωτών Ευεργετών στην Ελλάδα τίμησαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμο Αμαρουσίου.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο Αμαρουσίου διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων (Σ.Α.Ε.) και ο Σύλλογος Αμπετείου Σχολής, με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου, ο Αιγυπτιώτης ερευνητής και συγγραφέας Νίκος Νηκηταρίδης ανέπτυξε την τεράστια προσφορά των Αιγυπτιωτών Ευεργετών στην Ελλάδα. παρουσία του Δήμαρχου Αμαρουσίου, και Πρόεδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.

Μέσα από διαφάνειες, φωτογραφίες, αλλά και τον εμπεριστατωμένο λόγο του Νίκου Νικηταρίδη, όσοι παραβρέθηκαν γνώρισαν τα πόσα πολλά προσέφεραν οι Αιγυπτιώτες Ευεργέτες στους Αγώνες του Ελληνικού Έθνους, στην Ελληνική Παιδεία, τα Γράμματα και τον Αθλητισμό.

Σημαντική επίσης υπήρξε η προσφορά τους στον Ελληνικό στρατό, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, την Ακαδημία, την Εκκλησία και άλλους Εθνικούς φορείς.

Την προσφορά των μεγάλων Αυγυπτιωτών Ευεργετών στην Ελλάδα τίμησαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμο Αμαρουσίου.Προσφορά

« Η προσφορά των Αιγυπτιωτών Ελλήνων τόσο στη δεύτερη πατρίδα τους, την Αίγυπτο, όσο και προς την μητέρα Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, αν και δυστυχώς δεν έχει προβληθεί όσο της αξίζει, παρόλο που η προσφορά αυτή έχει αναγνωριστεί και από τα κράτη κα από τους λαούς τους» τόνισε ο κ. Νικηταρίδης, προσθέτοντας: «όλη αυτή η καταγραφή ας θεωρηθεί ως ένα ταπεινός φόρος τιμής σε όλους εκείνους που όχι μόνο έκαναν τόσα πολλά, σ’ ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αλλά κατόρθωσαν και η προσφορά τους στη μητέρα πατρίδα να είναι ανάλογη των γενικότερων επιτευγμάτων τους.»

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε ότι το θέμα της παρουσίασης των Αιγυπτιωτών Ευεργετών είναι πολύ επίκαιρο, καθώς στη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας, αξίζει να θυμηθούμε πως σε παλαιότερες εποχές υπήρχαν Έλληνες που προσέφεραν, προερχόμενοι μάλιστα από την Αίγυπτο. Μία χώρα που μας συνδέουν στενοί δεσμοί φιλίας, που προσέφερε λαμπρά πολιτιστικά έργα, αλλά κυρίως λαμπρούς ανθρώπους.

«Η εκδήλωση έδειξε το πώς κάποιοι έζησαν και μεγαλούργησαν στην Αίγυπτο, αλλά δεν ξέχασαν την πατρίδα τους, την Ελλάδα. Το όνομα όλων αυτών των Ευεργετών θα μείνει γραμμένο με «χρυσά γράμματα» σημείωσε ο κ Πατούλης.

Χαρακτηρίζοντας την εκδήλωση ιδιαίτερα σημαντική, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου υποσχέθηκε ότι «οι εκδηλώσεις αυτές θα συνεχιστούν για να καταδείξουμε, το πόσο αυτοί οι άνθρωποι που προσέφεραν, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για τις μελλοντικές γενιές.»

Δράση

Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Κώστας Μιχαηλίδης, που αναφέρθηκε στο έργο του κορυφαίου Αιγυπτιακού φορέα στην Ελλάδα, ο οποίος από της ιδρύσεως του το 1933 μέχρι και σήμερα επιδεικνύει γόνιμη δράση και σημαντική προσφορά.

Επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής κ. Νικόλας Βαδής, αναφέρθηκε στην ιστορία του εν λόγω Αιγυπτιακού Σχολείου, που υπηρετεί την Ελληνική Παιδεία εδώ και 154 χρόνια.

Συγκινητική ήταν η παρέμβαση του Μορφωτικού Ακολούθου της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Ελλάδα Δρ. Χουσεϊν Μαρί Μαχμούντ, ο οποίος τόνισε –μιλώντας σε πολύ καλά ελληνικά – ότι ο Αιγυπτιακός λαός ποτέ δεν ξεχνά την προσφορά των Ελλήνων στη Χώρα του Νείλου, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ένας από τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ στο Κάιρο έχει το όνομα του Ευεργέτη Κότσικα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά τιμητικής πλακέτας στο Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, και αναμνηστικών στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Ρένα Χαλιώτη και στον βασικό ομιλητή της εκδήλωσης κ. Νίκο Νικηταρίδη, εκ μέρους του Σ.Α.Ε. και του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής