Η πρώτη διδάκτορας για το τμήμα κινηματογράφου

Η Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Αν. Καθηγήτρια κ. Δέσποινα Μουζάκη,(από αριστερά προς δεξιά) η Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτρια κ. Αριάδνη Στογιαννίδου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Καθηγητής κ. Ξενοφών Σαχίνης και η πρώτη διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου κ. Πηνελόπη Μπούσκα.

Την πρώτη του διδάκτορα αναγόρευσες το τμήμα κινηματογράφου  της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο πρώτος διδακτορικός τίτλος του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ απονεμήθηκες στην Πηνελόπη Μπούσκα, η οποία είναι και η πρώτη απόφοιτος του Τμήματος το 2009. Πρόκειται για το πρώτο διδακτορικό που έχει εκπονηθεί στο αυτόνομο, πλέον, Τμήμα Κινηματογράφου. Το διδακτορικό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αν και είναι αυστηρά θεωρητικό έχει και μία πλευρά εφαρμοσμένη που περιλαμβάνει την παραγωγή μίας ταινίας. Για πρώτη φορά στο ελληνικό πανεπιστήμιο γίνεται μία κινηματογραφική παραγωγή που είναι φτιαγμένη από θεωρητικά συμπεράσματα.

Το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ προετοιμάζει επαγγελματίες του κινηματογράφου οι οποίοι έχουν θεωρητική, παράλληλα, κατάρτιση και έτσι συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο τη θεωρία με την πράξη.

Το θεωρητικό κομμάτι της διδακτορικής διατριβής της κ. Πηνελόπης Μπούσκα, υπό την επίβλεψη της Αν. Καθηγήτριας κ. Αντουανέττας Αγγελίδη, στηρίζεται στη ψυχαναλυτική θεωρία του ανοίκειου και των ταυτίσεων και έχει τίτλο: «Το ανοίκειο: μία ψυχαναλυτική μελέτη στον κινηματογράφο». Η ταινία, που βασίζεται στη διδακτορική έρευνα, έχει τίτλο «Κοινός Τόπος» και θα προβληθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η Τελετή Αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή», παρουσία της Αναπληρώτριας Πρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτριας κ. Αριάδνης Στογιαννίδου, του Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Καθηγητή κ. Ξενοφώντα Σαχίνη και της Προέδρου του Τμήματος Κινηματογράφου, Αν. Καθηγήτριας Δέσποινας Μουζάκη.

Χαιρετισμό απηύθυνε η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Αν. Καθηγήτρια κ. Δέσποινα Μουζάκη.

Το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ ιδρύθηκε το 2004 και αποτελεί το μοναδικό φορέα κινηματογραφικής παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας. Η δημιουργία του, ως τέταρτο τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ανώτατη κινηματογραφική παιδεία και να ανταποκριθεί σε ένα χρόνιο αίτημα τόσο της κινηματογραφικής, όσο και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο (3255/2004), αποστολή και σκοπό έχει «να καλλιεργεί και να προάγει την κινηματογραφική τέχνη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης οπτικοαουστικής εκπαίδευσης, με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη έρευνα και διδασκαλία” και να παρέχει στους αποφοίτους “τα εφόδια που εξασφαλίζουν την κατάρτισή τους για την καλλιτεχνική, επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη».