Επιτίμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ ο Bertrand Bouvier

Καθηγητής Bertrand Bouvier

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, κ. Bertrand Bouvier σε ειδική τελετή που πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 στο ΑΠΘ.

Ο Bertrand Bouvier σπούδασε Κλασική και Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του ίδιου Πανεπιστημίου, το 1974. Το θέμα της διατριβής του ήταν «Το μοιρολόγι της Παναγίας: ελληνικά ποιήματα και τραγούδια με θέμα το Πάθος του Χριστού». Μαθητής του μουσικολόγου και λαογράφου Samuel Baud-Bovy, λαμπρός μελετητής και ο ίδιος των δημοτικών τραγουδιών, ο Bertrand Bouvier δίδαξε ως τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης από το 1975 μέχρι το 1995 δοκιμάζοντας την επιστήμη του σε κάθε φιλολογικό πεδίο, από την παλαιογραφία ως τη μετάφραση.

Συστηματικός αναγνώστης του Κάλβου και του Καβάφη, αξιώθηκε την πολύτιμη φιλία του Σεφέρη, του Ελύτη και του Θεοτοκά, και συνεργάστηκε στενά με τον Κ. Θ. Δημαρά, τον Γ. Π. Σαββίδη και τον Μάριο Βίττι. Το έργο του επικεντρώνεται στο δημοτικό τραγούδι αλλά και στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία, ενώ η συνεισφορά του σε παπυρολογικές και κωδικογραφικές εκδόσεις, με σημαντικότερη την έκδοση των Απόκρυφων Ευαγγελίων σε συνεργασία με άλλους αποκρυφολόγους, τον εντάσσει στους πιο έγκριτους φιλολόγους του 20ού αιώνα.

Ο Bertrand Bouvier διετέλεσε Πρόεδρος του Σωματείου Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Μουσείου της Γενεύης, μέλος του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, καθώς και πρόεδρος του ελληνοελβετικού συλλόγου Jean-Gabriel Eynard. Το 1988 τιμήθηκε με το μετάλλιο του Τάγματος του Ταξιάρχη του Φοίνικα και από το 1998 είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.