Και επίσημα η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία στον κατάλογο της Unesco

Το επίσημο αποδεικτικό της εγγραφής της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO παραδόθηκε σε ειδική τελετή στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Με το αποδεικτικό της εγγραφής της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO αναγνωρίζεται η μακραίωνη παράδοση του νησιού στην τέχνη της μαρμαροτεχνίας, αλλά και η σημαντική συμβολή της στην προστασία σημαντικών μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού, όπως η Ακρόπολη. Ακόμα, αναγνωρίζεται διεθνώς η πολιτισμική αξία της νεοελληνικής τέχνης και χειροτεχνίας, ενώ αποδεικνύεται η δυναμική της παράδοσης ως μέρος της σύγχρονης πολιτισμικής και παραγωγικής ταυτότητας της χώρας.

Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία είναι το τρίτο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφει η χώρα μας στον συγκεκριμένο κατάλογο της UNESCO, καθώς είχαν προηγηθεί η εγγραφή της Μεσογειακής Δίαιτας (από κοινού με την Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Κύπρο, Κροατία), καθώς και η Παραδοσιακή Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο. Φακέλους υποψηφιότητας για εγγραφή στον ίδιο κατάλογο της UNESCO έχει υποβάλει η χώρα μας για το Εθιμικό Δρώμενο των Μωμόερων, όπως αυτό τελείται σε επτά χωριά της Κοζάνης (η υποψηφιότητα θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές της UNESCO το φθινόπωρο του 2016), καθώς και για το Ρεμπέτικο, υποψηφιότητα η οποία θα αξιολογηθεί το 2017.

Στην εκδήλωση παράδοσης του επίσημου αποδεικτικού της εγγραφής της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας παρέστη ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδης Μπαλτάς δημότες της Τήνου ανάμεσα στους οποίους ήταν και εκπρόσωποι των μαρμαροτεχνιτών που εργάζονται στο νησί και στην Αθήνα ενώ το παρών έδωσαν ο Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πύργου Τήνου και ο υπεύθυνος του Μουσείου της Τήνου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κ. Α. Τζιτζικώστα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ΠολιτισμούΤόσο ο Υπουργός, όσο και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κ. Μ. Βλαζάκη, καθώς και οι Διευθύντριες της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Σ. Φωτοπούλου και της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης κ. Β. Ελευθερίου, τόνισαν τη σημασία της εν λόγω ένταξης και την ανάγκη περαιτέρω διαχείρισης του εγχειρήματος. Τη μεγάλη σημασία της ένταξης αυτής τόνισε και ο μελετητής της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας Δρ. Εθνολόγος-Λαογράφος Α.Φλωράκης, σε λόγο που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αφού ο ίδιος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

Μετά τις ομιλίες παραδόθηκε το επίσημο αποδεικτικό της εγγραφής της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO στον Δήμαρχο της Τήνου κ. Σίμο Ορφανό, από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου.