Ο Φιλελληνισμός της Λατινικής Αμερικής και ο ανθρωπισμός των νεώτερων Ελλήνων

Ομιλία του Γ. Αμανατίδη σε εκδήλωση του Δήμου Βύρωνα για την Διεθνή Ημέρα Φιλελληνισμού.

Η ακτινοβολία του ελληνικού πνεύματος, του ανθρωπιστικού ιδεώδους, όπως αυτό εκφράζεται σε κάθε στίχο, κάθε έννοια της αρχαίας ελληνικής και σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματείας, εξακολουθεί να αποτελεί φανό προσέλκυσης επιφανών προσωπικοτήτων και πολιτών τόνισε στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Αμανατίδης στην εκδήλωση με θέμα «ο Φιλελληνισμός της Λατινικής Αμερικής», ένα άγνωστο σε πολλούς κεφάλαιο του Φιλελληνικού Κινήματος.

που διοργάνωσε ο Δήμος Βύρωνα σε συνεργασία με το «Σύνδεσμο Μπάιρον» για να τιμήσουν την ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Ο έμπρακτος ανθρωπισμός των νεότερων Ελλήνων στις ακτές των ελληνικών νησιών δύναται, πράγματι, να αποτελέσει τη μαγιά ενός νέου πνεύματος φιλελληνισμού, επεσήμανε ο κ. Αμανατίδης ο οποίος αντικατοπτρίζεται στην έκδηλη υποστήριξη επιφανών προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας και την καλλιέργεια των φιλελληνικών αισθημάτων, τα οποία εδράζονται στις ελληνικές και συνάμα ευρωπαϊκές αρχές της αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης και της δημοκρατίας”.

“Είναι αυτό το διαχρονικό πρότυπο του αγωνιστικού πνεύματος, συνέχισε ο Υφυπουργός που ξεπερνά τους ανθρωπογενείς περιορισμούς φυλής, χώρας ή εποχής, και ενώνει όλους, όσοι συντάσσονται με τις δράσεις των φιλελλήνων προγενέστερων γενεών, στην υπεράσπιση και προβολή των ελληνικών δικαίων, έναντι πολυδιάστατων προκλήσεων.

Τα δίκαια των ανθρώπων, ως αναπόσπαστη αξία των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων. Ως οιωνός άριστος για τους μεγάλους, για τους ελεύθερους, για τους γενναίους, τους δυνατούς, όπως ορίζει ο Εγγονόπουλος. Για τους οποίους, κατά το πρότυπο του Μπολιβάρ, αρμόζουν τα λόγια, τα μεγάλα, τα ελεύθερα, τα γενναία, τα δυνατά. Για τους οποίους αφηγείται ο Θουκυδίδης στον Περικλέους Επιτάφιο και μνημονεύουν οι σύγχρονοι φιλέλληνες, ως σημείο αναφοράς της νίκης του πνεύματος έναντι των αντικειμενικών δυσχερειών.

Είναι για εκείνους που τους ορίζει η παγκόσμια εμβέλεια των πανανθρώπινων αρχών και των αξιών που εκφράζεται στη νεοελληνική σκέψη και τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική και αντικατοπτρίζεται στο παράδειγμα της Αϊτής, ως πρώτης χώρας που αναγνώρισε την ελληνική ανεξαρτησία.

Στο παρόν ασταθές και ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, καθίσταται περισσότερο εμφανής η ανάγκη να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί εκ νέου το πνεύμα του φιλελληνισμού. Πράγματι, αιχμή των ελληνικών προσπαθειών αποτελεί η ενίσχυση και ενεργοποίηση του φιλελλήνων, ως εν δυνάμει πρεσβευτών των ελληνικών ζητημάτων, καθώς δύνανται να επιτελέσουν καθοριστικό ρόλο στην κοινή μας προσπάθεια κεφαλαιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και άθροισης των κοινών μας δράσεων, στην υπεράσπιση των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών και αξιών”.

 

Η Ημέρα Φιλελληνισμού και τη Διεθνούς Αλληλεγγύης θεσπίστηκε από την ελληνική Πολιτεία το 2008, με Προεδρικό Διάταγμα και είναι η 19η Απριλίου, ημέρα του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι. Από την πλευρά των διοργανωτών η ημέρα αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική σε μια περίοδο που η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης υπέρ των κατατρεγμένων αποτελεί ένα μεγάλο ζητούμενο για την επίλυση κρισιμότατων ευρωπαϊκών και διεθνών προβλημάτων.