Στη Μόσχα γιόρτασαν την 28η Οκτωβρίου

Εκδήλωση αφιερωμένη στην εθνική επέτειο και στο έπος του ’40 διοργάνωσε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας και Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου «Φιλία» και το Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας.

unnamed μοσχα 28 οκτωβρίου .jpg 3
Η εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2015 ξεκίνησε με την προβολή της θρυλικής ελληνικής ταινίας «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», σε παραγωγή της Φίνος Φιλμ, (Ένωσις Συνεργαζόμενων Καλλιτεχνών), σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου. Η ταινία προβλήθηκε στις αίθουσες Πειραιώς-Αθηνών και προαστίων το 1948 και έκοψε 136.033 εισιτήρια.

Η εκδήλωση αποτελείτο από αφηγηματικό σκέλος για τα σημαντικότερα γεγονότα του Αλβανικού Μετώπου, και από καλλιτεχνικό προγραμμα και αναγνώσματα κειμένων νεοελληνικής λογοτεχνίας από τους μαθητές του Κ.Ε.Π. Μαργαρίτα Ρίμπινα, Σεργκέι Μπάροβ και Ναταλία Φωτίου , αλλά και τους εν Μόσχα αποσπασμένους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Έλληνες εκπαιδευτικούς Γεωργία Παπαδοπούλου και Πέτρο Καλογερόπουλο.

unnamed μοσχα 28 οκτωβρίου.jpg 4Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές του Ορθόδοξου Γυμνασίου «Μητροπολίτης Πλάτων», της Μόσχας, καθώς και του Τμήματος Ελληνικής Μητρικής Γλώσσας. Την επομένη, 29 Οκτωβρίου το Ορθοδοξο Γυμνάσιο παρουσίασε στις εγκαταστάσεις του ολοκληρωμένο εορταστικό πρόγραμμα, που ετοίμασε με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Η εορταστική βραδυά εμπλουτίστηκε από πρόγραμμα του Χορευτικού Συγκροτήματος του Κ.Ε.Π. (επικεφαλής η κα Τατιάνα Τσόρναγια), με χορούς από τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, που απέσπασαν τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του κοινού, από τη Χορωδία του Κ.Ε.Π. (επικεφαλής η κα Όλγα Τάντσεβα και η εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικός, μουσικός κα Ινέσσα Εφραιμίδου), από τον Έλληνα μουσικό-τραγουδιστή Γιάννη Κωφόπουλο και τη βραβευμένη σε διεθνή και εθνικά διαγωνιστικά φεστιβάλ σολίστ του μουσικού ομογενειακού συγκροτήματος από τη Μολδαβία «ΜΕΤΑΦΟΡΑ» Μαργαρίτα Τσόριτς, συνοδευόμενη από τον Αλεξάντρ Σαμοντούμ, οι οποίοι ερμήνευσαν τραγουδια της περιόδου της Αντίστασης, αλλά και αθάνατων συνθέσεων των Χατζιδάκη και Θεοδωράκη σε στίχους Γκάτσου και Καμπανέλλη.

Ιδιαίτερη συνασθηματική φόρτιση στη βραδυά προσέδωσε η παρουσίαση θεατρικής ερμηνείας αποσπασμάτων από το έργο της Ελληνίδας ποιήτριας Ρίτας Μπούμη-Παππά «1000 σκοτωμένα κορίτσια» από τις ηθοποιούς του Θεατρικού Σργαστηρίουτου Κ.Ε.Π. Ξένια Βεσελκόβα και Μαργαρίτα Μπέσοβα, με καλλιτεχνικό διευθυντή το εξαιρετικό Φιλέλληνα σκηνοθέτη Γκεόργκιι Τσερβίνσκι, αφιερωμένο στις ηρωίδες της Αντίστασης.

Η εκδήλωση, που συνοδεύθηκε και από έκθεση φωτογραφίας στον προθάλαμο της αίθουσας τελετών του Οίκου Εθνοτήτων Μόσχας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρεσβευτής Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα Γεράσιμος Ντάβαρης, η Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Πηνελόπη Μίχα, η οποία στο χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε στον ηρωισμό του ελληνικού λαού κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πρεσβευτής Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κύπρου στη Μόσχα Αντώνης Σαμμούτης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας και Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου «Φιλία», Αντιπρόεδρος της Κριμαίας, Πρέσβυς Γκεόργκιι Μουράντοβ, ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας και Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου «Φιλία», Πρέσβυς της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία την περίοδο 2004-2009 Αντρέι Βντόβιν, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας, Πληρεξούσιος Υπουργός Ο.Ε.Υ. Ιωάννης Τζεν, πλήθος Ελλήνων και Φιλελλήνων. Στο χαιρετισμό του ο κ.Μουράντοβ επικεντρώθηκε στην πολιτισμική-πνευματική εγγύτητα των δύο λαών.