Στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα

Στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο τελευταίο του επίσημο ταξίδι πριν την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο.

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προσγειώθηκε το πρωί το Air Force One και ο υπουργός Άμυνας Πανος Καμμένος υποδέχθηκε τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ο Μπράκ Ομπάμα μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τη μιάμιση, όπου τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, έγινε απόδοση τιμών από την Προεδρική Φρουρά και ακολούθησε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα

Στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα Σας καλωσορίζω στην ΑΘήνα και σας υποδέχομαι ως τον Προεδρο της μεγάλης χώρας των ΗΠΑ που διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα .

Οι δυο λαοί μας διατηρούν φιλικές σχέσεις πρόσθεσε, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ευχαρίστησε τον Μπαράκ Ομπάμα για τη στηριξη στην Ελλάδα κατά την περιόδο της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι και ο επόμενος Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Τραμπ, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Θέλουμε μια Ευρώπη ισχυρή και ευημερούσα είπε επίσης ο ΠτΔ. Είμαστε υπέρ της ταχείας επίλυσης του Κυπριακού με βάση το διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκό κεκτημένο, είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα“Ευχαριστώ για το θερμό καλωσόρισμα. Φέρνω χαιρετίσματα από τη μεγάλη ελληνοαμερικανική κοινότητα είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και συνέχισε, είναι το τελευταίο μου ταξίδι ως Προέδρου και ήθελα να ξεκινήσει στη γενέτειρα της δημοκρατίας.Καταλαβαίνουμε ότι μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολλά.Η ενωμένη Ευρώπη είναι κάτι καλό και για τις ΗΠΑ και για ολόκληρο τον κόσμο.Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία αντιμετωπίσατε τους πρόσφυγες.

Στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα
Όπως ανέφερα και στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, το θέμα των προσφύγων είναι θέμα όλων μας. Για την τρομοκρατία στη Μ. Ανατολή, εκτιμούμε τη συνεργασία με την Ελλάδα μέσω ΝΑΤΟ & τις περιπολίες στο Αιγαίο Ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί” συνέχισε ο Αμερικανός πρόοεδρος και κατέληξε “αναμένω την επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, κάτι που πρέπει να δει όποιος έρχεται εδώ”


Στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα
Στη συνέχεια ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα στάθηκε όρθια, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Μπαράκ Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ σημείωσε ότι ελπίζουμε οι κόποι του λαού να βρουν σύντομα ανταπόκριση και να έχουμε θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας που αφορά όλη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και το Κυπριακό στο οποίο όλοι ελπίζουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα και τον ελληνικό λαό για την θερμή υποδοχή, αλλά και γι’ αυτά που έχουν επιτύχει στις δύσκολες συνθήκες.

Εμμένουμε στην θέση μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν γίνεται τίποτα. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, υπογράμμισε. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε, επίσης, τον ελληνικό λαό για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες και τον πρωθυπουργό για τις θέσεις που ανέπτυξε στην Σύνοδο Κορυφής γι’ αυτό το ζήτημα. Τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και για τις προσφυγικές ροές και για τις πολεμικές συγκρούσεις που τις προκαλούν.

Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

 

Φωτογραφίες Eurokinissi