Ύμνος στη Δημοκρατία από τον Ομπάμα στην Αθήνα

Ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Ένας ύμνος στην Δημοκρατία και την Ελλάδα ήταν η ομιλία του απερχόμενου πρόεδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

«Ο πιο σημαντικός τίτλος στη Δημοκρατία δεν είναι του Πρωθυπουργού ή του Προέδρου, αλλά αυτός του πολίτη» είπε ο Ομπάμα στην ιστορική, όπως χαρκτηρίστηκε, ομιλία του, την πρώτη μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του χαιρετώντας το κοινό του στα ελληνικά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας ελληνικές λέξεις στην φιλοξενία και το φιλότιμο, στον Περικλή, το κράτος δικαίου, μνημόνευσε στίχους του Ελύτη, έκανε ειδική αναφορά στον Αντετοκούμπο και έκλεισε με το “Ζήτω η Ελλάς» .

Ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος «Είναι το τελευταίο μου ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠΑ και ήθελα να είναι στην Ελλάδα. Εμαθα για τη θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού, ήθελα να δω την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όλα εκείνα που έχει προσφέρει η Ελλάδα στον κόσμο», είπε ο Ομπάμα.

«Εχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη. Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος. Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα… Στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε» είπε, χαρακτηρίζοντας τη Δημοκρατία ως το «σοφότερο πολίτευμα».

«Κάποιες χώρες ενώ υπάρχουν εκλογές δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες: ελευθερία έκφρασης, ελευθεροτυπία, ελευθερία στα θρησκευτικά “πιστεύω”, το κράτος δικαίου, ο διαχωρισμός εξουσιών.Η Δημοκρατία, όπως και όλοι οι θεσμοί είναι ατελείς, μπορεί να είναι αργοί. Και οι πολιτικοί είναι αντιδημοφιλείς στις δημοκρατίες, γιατί εξ ορισμού οι δημοκρατίες απαιτούν συμβιβασμούς. Σε μια πολυφυλετική κοινωνία, όπως οι ΗΠΑ, η δημοκρατία μπορεί να είναι μια περίεργη ιστορία. Ωστόσο είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές. Η Δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες”.

Ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος
Ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

“Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων δια της βίας και να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη. Μας επιτρέπει να διορθώνουμε τα δικά μας λάθη. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας είδαμε ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Διευρύναμε τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους Αφροαμερικανούς και τις γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους και τα άτομα με αναπηρίες…Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Και ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες, όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το Προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση δήλωσε ότι «Οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες και από την πλευρά μου είμαι υπερήφανος για το έργο της δικής μου διοίκησης που βοήθησε τους Έλληνες. Ένα μέρος της επίσκεψής μου ήταν για να καταδείξει τα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα»

Αναχώρηση Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα Ο Μπαράκ Ομπάμα ανεχώρησε χθες Τετάρτη το μεσημέρι για το Βερολίνο, δευτέρο σταθμό του τελευταίου ταξιδιού του ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αναχώρηση Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα