Συνομιλίες για συνεργασία της Ελλάδας με το Ρωσικό Κέντρο Κοσμοναυτών «Γιούρι Γκαγκάριν»

Τις δυνατότητες μακροχρόνιας συνεργασίας της Ελλάδας με το Ρωσικό Κέντρο προετοιμασίας κοσμοναυτών «Γιούρι Γκαγκάριν» συζήτησαν σε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός  Εξωτερικών Δ. Μάρδας και αντιπροσωπεία διευθυντικών στελεχών του Ρωσικού κέντρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, με την ρωσική αντιπροσωπεία πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις, στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και στην Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα τη διερεύνηση των δυνατοτήτων μακροχρόνιας συνεργασίας με ελληνικούς φορείς, πανεπιστήμια και εταιρείες, καθώς και την προώθηση του κοινωνικού και ενημερωτικού έργου του Ρωσικού Κέντρου.

Η ρωσική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τους κκ. Λοντσιακόβ Γιούρι Βαλεντίνοβιτς, Διευθυντή του Επιστημονικού Ερευνητικού Κέντρου δοκιμών και προετοιμασίας, Ρουντιάγιεβ Ίγκορ Γιούριεβιτς, Επικεφαλής της Διεύθυνσης διεθνούς συνεργασίας, Σιβολάπ Βαλέρι Αλεξάντροβιτς, Αν. Διευθυντή του Επιστημονικού Ερευνητικού Κέντρου, υπεύθυνου για την επιστημονική εργασία και Ραζουβάγιεβα Άλα, στέλεχος της Διεύθυνσης διεθνούς συνεργασίας.

Τέλος, στη συνάντηση του κ. Μάρδα με τη ρωσική αντιπροσωπεία, στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, έλαβαν μέρος ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπώφ, η Αν. Γενική Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ, κα Τεκτονίδου και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Βελάνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ρώσοι κοσμοναύτες, μετά το πέρας των διαστημικών τους αποστολών, μετέβησαν στην Κρήτη για  υποβληθούν  σε ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας τους μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους στο διάστημα.